SUNNERE LIVSSTIL MED SMARTE LØSNINGER


«Give me fat and sugar»

Vi kan alle kjenne oss igjen i dette såkalte søtsuget. Hunger etter noe godt å bite på, som overøser hjernen vår med dopamin, som gjør at vi føler oss lykkelig og tilfredsstilt, og alt av stress og bekymringer er forduftet.
(Stoffet dopamin er et signalstoff, som overfører kjemiske signaler fra en nervecelle til en annen) – vår naturlige rus.

Denne deilige lykkerusen varer dessverre ikke så lenge. Etter at du har spist den nydelige sjokoladen, som skulle ventes med til lørdagskvelden, er hjernen din strålende fornøyd med den ekstra energien den nettopp har fått, og går tilbake til «normalen» og lar den fornuftige delen av hjernen overta.

Primitiv hjerne

Hvorfor er det slik? Og hvorfor er det så vanskelig å gå ned, eller beholde vekten, når du virkelig føler at du gjør så godt du kan, både med kostholdet og treningen?
Hjernen vår er tusenvis av år gammel, og den lever fortsatt etter sine primitive prinsipper, enten vi vil eller ikke. Når vi var jegere og sankere, var mat noe man måtte jobbe hardt for. Vi måtte få i oss mat med mye energi for å orke utfordringene som var i vente. Orket du ikke, overlevde du ikke. Slik opererer hjernen vår fortsatt. Når vi spiser mat med mye energi og som inneholder mye fett, sukker og karbohydrater, så belønner hjernen vår oss med dopamin, slik at vi skal få lyst på slik mat igjen.

Når vi er i kcal-underskudd, er hjernen ekstra ømfintlig for gode lukter av mat som vi elsker, synet av nystekte boller i disken, og tanken på sjokolade som smelter på tungen. Alt for at du skal spise mer av energitett mat.

Det er så utrolig mye mer å skrive på akkurat dette temaet, mye forskningsbasert teori, som er utrolig spennende. Og derfor anbefaler jeg alle som er interessert, i å lese boken «The hungry brain»

 

Smarte løsninger

Det kan nesten høres ut som det er umulig å gå ned i vekt, når vi har en hjerne som alltid motarbeider oss for å ligge i kcal-overskudd. Men det finnes smarte metoder som kan hjelpe deg på veien mot en smalere midje, og sunnere livsstil.

  1. Fjern alle fristelser
    Ser du det ikke, lukter du det ikke, vil du heller ikke ville ha det (som oftest). Det er veldig smart å fjerne unødvendige fristelser der du befinner deg. På denne måten unngår du å kjempe en kamp mot den ene hjernedelen som sier at du MÅ ha det, og deg (en annen liten del av hjernen) som tenker langsiktig, og vet at du har en helse og vekt å tenke på (denne delen taper som oftest kampen).
  2. Spis nok næringsrik mat
    Kostholdet vårt skal bestå av en viss andel, fett, proteiner og karbohydrater. Om du går sulten for lenge, må du igjen ta opp kampen med hjernen (som på liv og død) kommer med heftige fristelser om mat med mye energitetthet. Det smarte å gjøre er å spise mat, som smaker godt, har et høyere innhold av proteiner og fiber med mindre kcal. Dette kan være frukt, poteter (nei, ikke frityrstekte), grønnsaker, bønner, kjøtt og havregrøt.
  3. Spis sunn mat som gir en form for «belønning»
    Som jeg skrev, når vi spiser noe som smaker godt, og som oftest inneholder mye energi, får vi belønning gjennom dopamin. Dette kan vi faktisk få av sunn mat også. Nei, ikke i like stor grad som av mat med mye fett og sukker, men nok til at vi blir tilfredsstilt og unngår å overspise. Gode eksempler på dette er, fersk frukt, yoghurt, nøtter (uten salt), egg, mat med et høyt innhold av fiber, kjøtt og grønnsaker.
  4. Få nok søvn
    Når vi sover for lite, blir den fornuftige delen av hjernen vår svekket. Dette er den delen av hjernen som tenker langsiktig, som ønsker at du skal holde deg frisk og sunn, helt til du blir gammel. Denne delen er med på å ta gode avgjørelser når det gjelder mat, trening og gjennomførelser av dagligdagse gjøremål. Dette er godt forsket på, og det er klart og tydelig at med for lite søvn, blir vi ofte styrt til enkle, kjappe løsninger, som å stikke innom McDonald`s på vei hjem, istedenfor å lage deg et fornuftig måltid når du kommer hjem.
  5. Bli mer fysisk aktiv
    Fysisk aktivitet har uendelig med helsefordeler. Grønn resept for et bedre og lengre liv. En annen god ting med å være i mer bevegelse er kontroll av appetitt og vekt. Mer bevegelse = mer kalorier forbrent. Om du velger å spise mer, vil vekten enten forbli det samme, eller du går opp i vekt. Beveger du deg mer, men holder samme kcal-mengde (evt går litt ned på mengden) vil du da også gå ned i vekt. Vi har et stoff i hjernen vår som heter lipostat. Dette stoffet gjør at du får mer lyst på mat og drikke som et høyt innhold fett og sukker. Når vi begynner å trene og spise sunnere, er det vist at mengden lipostat minker i hjernen vår.

– Pernille Eliassen