Isjias

Isjias er en betegnelse på når kroppens lengste nerve, isjiasnerven, blir irritert og gir utstrålende smerter nedover i beinet.

Årsaker

Isjias kan komme av ulike årsaker. Betegnelsen isjias er en samling av symptomer der nerven kommer i klem. Isjiasnerven strekker seg fra nedre del av korsryggen, går gjennom setet, ned til baksiden og ytterside av lår og legger og ned til tærne. Oftest kommer en isjias av et av prolaps i korsryggen hvor den myke kjernen i mellomvirvelskiven presses ut som en utposning og trykker på isjiasnerven. En isjias kan også forekomme ved en avklemming av nerven mellom andre strukturer langs hele sitt forløp. Avklemming av nerven mellom setemuskulatur er kjent som piriformissyndrom. En isjias kan også forekomme ved spinal stenose, en innsnevring av ryggmargskanalen.

Hvordan stilles diagnosen?

Sykehistorien sammen med funn fra lege eller fysioterapeut gir i de fleste tilfeller en sikker diagnose på isjias. Pasienten klager som regel på utstrålende smerter nedover beinet. Prikking eller nummenhet kan forekomme, og smertene beskrives ofte som elektrisk støt eller iling. Tilstanden isjias kan forekomme i alle aldersgrupper, men er vanligst i alderen 30-50 år.

Behandling

Behandlingen er i hovedsak konservativ, det vil si uten operasjon. Korte turer og annen aktivitet innenfor smertegrensen anbefales. Smertestillende medisiner kan også være aktuelt de første dagene. Behandling hos fysioterapeut med et tilpasset treningsprogram er effektivt for mange.

Kilde: legehandboka.no