Glutenallergi (cøliaki)

Glutenallergi (cøliaki) er en betennelsstilstand i tynntarmen som skyldes en unormal reaksjon mot proteinet gluten hvor kroppens eget immunforsvar angriper og ødelegger tarmtottene. Gluten finnes i de fleste melsorter. Tarmtottene er viktige for kroppens evne til å ta opp næringsstoffer fra tarmen.

Hvordan stilles diagnosen

Symptomer som løse og hyppige avføringer som ofte er gråhvit og illeluktende, plager som magesmerter, tarmluft, vekttap og energiløshet gir ofte mistanke om sykdommen, men tilstanden kan også ha mindre uttalte og mer uspesifikke symptomer. Cøliaki kan debutere i barneårene, men sykdommen oppdages gjerne ikke før senere. Barn som lider av cøliaki, kan vise redusert vekst og være i dårlig form men forstoppelse kan også være eneste symptom.

Bestemte prøver som tydelig utslag på gluten-antistoff i blodet hjelper oss stille diagnosen. Inspeksjon av tarmen via et lite kamera (endoskopi) og vevsprøver fra slimhinnen i tynntarmen bekrefter diagnosen. Det er viktig at man ikke har glutenfri kost før blodprøver tas, det vil da vise normale nivåer. Dette gjelder også dersom man har glutenfri kost før man har vært til endoskopi.

Behandling

Målet med behandlingen er å normalisere tarmslimhinnen slik at plagene forsvinner. En klinisk ernæringsfysiolog vil kunne gi deg grundig informasjon men hovedtiltaket ved cøliaki er glutenfri kost som betyr at man må unngå melprodukter fra hvete, rug og bygg. Barn med cøliaki skal følges regelmessig hos barnelege den første tiden etter at diagnosen er stilt, voksne kan følges av allmennlege. Intoleransen overfor gluten er livsvarig, diagnosen cøliaki vil du ha livet ut. Glutenfri kost fjerner nesten alltid plagene.

Kilde: legehandboka.no