Hvorfor anbefaler vi middelhavskost?

At middelhavskost kan forebygge livstilssykdommer er svært godt dokumentert (1). Dette kostholdet innebærer at man spiser mer fisk enn kjøtt og fjærkre, og er et kosthold rikt på grønnsaker, frukt, nøtter, uraffinerte kornprodukter og belgfrukter. Olivenolje brukes i stor grad fremfor smør og annet meierifett.

Fisk en til to ganger i uken er forbundet med redusert risiko for åreforkalkning og plutselig hjertedød. Den beskyttende effekten fra fisk er knyttet til omega-3-fettsyrer, som det finnes mest av i fet fisk. Høyt inntak av frukt, grønnsaker og helkornsvarer forebygger også åreforkalkning. Et mindre saltinntak, særlig hos de med høyt blodtrykk, gir lavere risiko for hjerte- og karsykdom (2).

Risikoen for diabetes type 2 øker med økt inntak av mettet fett og transfettsyrer. Et større inntak av grønnsaker og kornprodukter vil derimot er kunne redusere denne forekomsten. Økt inntak av fiberrike produkter som helkornsprodukter, grønnsaker og frukt og redusert inntak av mettet fett og transfettsyrer er derfor viktig for forebygging av diabetes type 2 (2).

Kostråd for bedre helse og forebygging av livsstilssykdommer, kort oppsumert:

  1. Spis mer grønnsaker, bønner, frukt og bær, fisk og sjømat.
  2. Spis mindre rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt.
  3. Erstatt raffinerte kornvarer med fullkornsvarer, nøtter og frø.
  4. Spis mindre mettet fett og mer umettet fett, som f.eks. olivenolje.
  5. Reduser saltinntaket.
  6. Begrens inntaket av matvarer og drikke med tilsatt sukker.

Det viktigste er å spise sunt og variert og å kombinere dette med fysisk aktivitet. Slik får man en god balanse mellom forskjellige næringstoffer, energiinntak og energiforbruk.

 

​Kilder:

  1. Christina-Maria Kastorini, Haralampos J. Milionis, Katherine Esposito, Dario Giugliano, John A. Goudevenos og Demosthenes B. Panagiotakos: ”The Effect of Mediterranean Diet on Metabolic Syndrome and its Components: A Meta-Analysis of 50 Studies and 534,906 Individuals,” Journal of the American College of Cardiology, 15 mars 2011.
  2. Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Helsedirektoratet, 2011. IS-1881.